Facebook Edgerank: Censuur op je nieuwsfeed?!

facebook-big-brotherDe meeste mensen van mijn leeftijd spenderen een heel groot deel van hun dag op Facebook. Daar gaat het om vrienden worden, liken en delen. Sommige van mijn vrienden hebben wel 700 vrienden op Facebook. Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom je in de Nieuwsfeed van Facebook nooit van alle 700 mensen updates ziet? Uiteraard posten niet alle mensen elke dag iets op Facebook. Maar als je nog eens door je nieuwsfeed scrollt zie je dat je eigenlijk maar van een handjevol mensen te zien krijgt waar ze mee bezig zijn. Hoe kan dat?

Edgerank

Op de achtergrond van de Facebook website draait een constant algoritme dat Edgerank heet. Dit systeem weegt af welke nieuwsberichten wel en niet relevant zijn voor jou op basis van 3 criteria: Affinity, weight & Time Decay.

Affinity bepaalt wat je te zien krijgt op basis van de relatie die jij met de maker van het bericht hebt. Berichten van je vriendin zul je eerder treffen op je nieuwsfeed dan berichten van een persoon die je nog kent van de middelbare school en een klas onder je zat. Dit komt omdat je A) op Facebook hebt aangegeven dat je vriendin je vriendin is (relatiestatus) en B) omdat het zeer waarschijnlijk is dat jouw vriendin veel gedeelde Facebookvrienden heeft met jou. Tot slot is een hele belangrijke factor C) dat jij in het verleden waarschijnlijk vaker berichten van je vriendin hebt geliked, gedeeld of hebt beklikt dan van de vage kennis een klas onder je. Dit houdt Facebook allemaal bij.
 
Weight bepaalt eigenlijk wat voor jou leuk is om te zien op je nieuwsfeed. Foto’s en filmpjes winnen het van links en tekstberichten, tenzij er bij die tekstberichten reacties staan van je vrienden.
 
Time Decay bepaalt dat de meest recente posts meer nieuwswaarde hebben en daarom relevanter zijn voor op je nieuwsfeed.

Het Edgerank algoritme is dus ontworpen om berichten van de mensen die jij en jouw vrienden goed kennen naar de voorgrond te brengen en prioriteit te geven aan content met beeld of met reacties van je vrienden. Je zult daarom zelden content zien van personen die je niet meer zo vaak ziet of spreekt.  Is er dan sprake van censuur? Technisch gezien wel een beetje, want Facebook filtert berichten waardoor je sommige updates van minder bekende vrienden moet missen. Is het erg? Ik denk het niet, want zou jij van al je 700 vrienden op Facebook de updates willen zien? Dat wordt behoorlijk scrollen voordat je berichten ziet die je echt relevant vindt.

Nu je weet hoe de Edgerank werkt, kun je er natuurlijk voor zorgen om zichtbaarder te worden op Facebook. Dit is natuurlijk slim als je iets belangrijks onder het voetlicht wilt brengen of je pagina wilt promoten. Hieronder staat een enorm toffe infographic van postrocket.com waar handige tips in staan om beter zichtbaar te worden op de nieuwsfeeds van je Facebookvrienden!

Advertenties

Een Reactie op “Facebook Edgerank: Censuur op je nieuwsfeed?!

  1. Weer iets meer inzicht gekregen in hoe het dus allemaal al stiekem voor ons bepaalt wordt. leuk om allemaal te volgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s