Rappend Reclame maken: Hoe HipHop artiesten hun miljoenen binnenslepen

#2 rijkste rappers, na P. Diddy

Afgelopen jaar verdiende Hip Hop ster Jay-Z gemiddeld meer dan een miljoen dollar per dag. Dat is zo’n $50 dollar voor elke keer dat hij ademhaalde. Naast het verkopen van zijn eigen kledinglijn en een aantal andere slimme investeringen heeft Jay-Z in 2012 veel verdiend aan zijn muziek. Zijn verdienmodel zat alleen niet in het verkopen van albums, maar in het expliciet benoemen van zoveel mogelijk merken in zijn lyrics. Door de jaren heen promootte hij Reebok, Bacardi, Duracell, Budweiser, HP, D’ussé Cognac en tal van andere merken in zijn Hip Hop muziek. Hij tekende contracten met deze bedrijven voor miljoenen dollars.

Jay-Z is niet de eerste Hip Hop artiest die miljoenen verdient door songteksten vol te proppen met merken. In de 80’s was rapgroep Run DMC de eerste die een groot contract tekende met sneakermerk Adidas. Dit resulteerde in de “My Adidas World Tour”, waar beide partijen geen windeieren legde.

In 2003 kwamen 83 verschillende merken langs in de Hip Hop muziek die de hitlijsten domineerde. Het was toen helemaal hip om te rappen over de dikke Mercedes waar je als echte gangster rapper in roll’de, het merk werd in totaal maar liefst in 112 keer genoemd. Rapper 50 Cent haalde in dat jaar maar liefst 31 merken aan in zijn nummers. Ook rapper Pitbull hoefde afgelopen jaar maar drie zinnetjes te rappen in zijn nummer ‘Give me Everything’:  “Me not working hard? Yeah right, picture that with a Kodak. And better

Brand dropping: Koning Kanye

yet, go to Times Square, take a picture of me with a Kodak”. Hij haalde er een zeven-cijferige deal uit. De absolute koning van de brand dropping blijft Kanye West. In elk van zijn hits haalt hij gemiddeld vijf merken aan, Van Toys’R’us tot aan Lexus en van Boost tot KFC.

Ik geloof dat dit jaar de grote winnaar van het merken-verwerken Will.I.Am zal zijn. Hoeveel denk je dat hij met zijn plaat #Willpower aan contractdeals heeft gesloten? Luister hieronder maar eens goed naar slechts 1 van de 18 tracks. Zó word je dus rappend rijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s