Van Retorica tot Renaissance tot Retweeten

Het ontstaan van Persuasieve Communicatie en Marketing zoals we het nu kennen

descartes

was Descartes marketeer van zijn eigen gedachtegoed?

Persuasieve communicatie (perscom) is ouder dan de weg naar Rome. Het is gefundeerd op de Griekse Sofistische ‘Retorica’. Deze leer van welsprekendheid is veel bestudeerd door grote filosofen zoals Aristoteles, Plato en Socrates. Hun werken zijn tijdens de Verlichting maar weer eens van de plank gehaald en ook kwam in die tijd de boekdrukkunst op. De combinatie van een gigantische oplage aan boeken en een enorme groei in het aantal mensen dat leerde lezen en schrijven resulteerde in een medium met een ongekend bereik voor de boodschap van verlichte despoten. De ideeën van een enkeling konden zich in een rap tempo verspreiden naar honderdduizenden mensen. Het begin van deze massamedia is eigenlijk de start van de reclame zoals wij deze nu elke dag op print, radio, TV, internet, en onze tablet tegenkomen.

De wetenschap over perscom is pas zo’n 100 jaar geleden opgekomen. Vlak voor de 20e eeuw werden met name kranten gebruikt als reclamekanaal om luxegoederen aan te smeren bij de lezers (dit waren met name vrouwen die overdag nog gewoon thuis zaten). Toen er oorlog dreigde, werd de krant meer ingezet voor perscom gericht op het mobiliseren van jonge mannen. Tijdens WO I zijn hele naties gemobiliseerd om naar het front te trekken en de grote vraag was natuurlijk wat iedereen zo gek had gekregen om die loopgraven in te springen. tijd voor grondig onderzoek!

De technologische ontwikkelingen in de 20e eeuw haalden keer op keer het onderzoek naar de effectiviteit van perscom binnen media in. De komst van TV, het internet, mobieltjes en in begin 21e eeuw de social media en mobile devices zoals tablets hebben het medialandschap telkens weer drastisch veranderd. Deze ontwikkelingen, plus de manier waarop consumentengedrag hierdoor beïnvloed is, zijn zeer beeldend weergegeven in onderstaand filmpje:

“the medium is the message” is een leus die veel wordt aangehaald in de academische wereld. Het feit dat consumenten niet langer als makke schapen kiezen voor merk A of B, maar zich als kudde verenigen op Consumer generated platforms en daar hun mening duidelijk ventileren laat zien dat het soort medium van grote invloed kan zijn op de overtuigingskrachten van reclame. De monoloog van grote bedrijven richting de weerloze consument is veranderd naar een alsmaar doorlopende dialoog tussen consumenten (C) en bedrijven (B) onderling (C2C, B2B, B2C en C2B).

Samenvattend: tijden veranderen, maar niet de drang om anderen te overtuigen van jouw boodschap.

@Descartes1596 “ik denk, dus ik besta” #verlichting . retweet=lief!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s